چت با نامحرم

پرسش: 
مي خواستم بدونم ايا چت كردن هر روزي با يه نفر جنس مخالف تو يه زمان و ساعت مشخص توي يه فضاي صميمي اما در صورتيكه با اون قرار بذاري كه اين صحبت ها خارج از حد ومرزها نره و در مورد مسايلي كه باعث تحريك جنسيه نباشه اشكالي داره؟ البته اعتراف ميكنم كه تمايلم براي ارتباط با يه جنس مخالفه ولي تا حد امكان با رعايت مسايل اخلاقي . با پسري اشنا شدم كه بخاطر همين دغدغه جنبه شرعي مساله هر دفعه اخر گفتگومون رو طوري تموم كردم كه يكم باعث دلخوري اون مي شد. من هر بار با يه اسم و هويت جديد باهاش ارتباط برقرار كردم چون يه جوري به اين صحبت كردن نياز دارم و بهم ارامش مي ده ولي اون از اين موضوع بي اطلاعه. چون اون هم مثل خودم براي ازمون ارشد ميخونه گاهي حرف هامون درمورد درس و مسايل كاريه البته مسايل ديگه بيشتره. يه بار كه از ياهو مسنجر باهاش حرف مي زدم حواسم به صفحه سايت ارشد هم بود ومتوجه شدم هم زمان با من با چند نفر ديگه هم صحبت ميكنه هر چند اين موضوع خيلي برام سخته و توي اين مسايل خيلي حساس و حسودم ولي با اين هم كنار اومدم. هربار يه چيزي تو وجودم بهم ميگه اين يه ارتباط مجازيه وما حتي ما هم استاني نيستيم كه يه روزي هم ديگه را ببينيم و همه اين فكرا به خاطر اينكه من توي خيلي چيزا وسواس فكري دارم و هميشه زود عذاب وجدان مي گيرم من را راهنمایی کنید؟

پرسشگر گرامي ! مكاتبه شما با اين مركز گوياي حُسن اعتماد شما به ماست. قدر اين اعتماد را مي دانيم و اميدواريم راهنماي خوبي براي شما باشيم.


نامه شما را با دقت خوانديم و از اينکه با جوان مومن و خوشفكري چون شما كه علاقمند است رفتارهاي خود را در چارچوب آموزه هاي دين، به مقصد موفقيت و سعادت برساند ارتباط داريم بسيار خرسنديم. مطمئن باشيد افرادي که با آگاهي و دلسوزي در اين سامانه به پاسخگويي مشغولند از کنار هيچ سوالي بي توجه عبور نمي کنند و به همه سوالات در حد توان پاسخ مي گويند. علاوه بر اين مطمئن باشيد كه ما در هر حال محرم اسرار شما خواهيم بود و اين جزء وظايف هر مشاوري است كه رازدار باشد.


در پاسخ به متن شما ابتدا توجه تان را به احکام چت جلب مي کنيم:


در زمينه چت با نامحرم گفتني است اگر بدون قصد لذت و ترس افتادن به حرام باشد، اشكال ندارد و الا حرام است.


احكام چت به قرار زير است :


چت (Chat) در اينترنت به صورت گفتارى و يا نوشتارى با جنس مخالف - با اين شرط كه از حدود شرعى خارج نشويم (مثلاً براى تبادل نظر،مسائل علمي) - چه حكمى دارد؟اگر بدون قصد لذت و ترس افتادن به حرام باشد، اشكال ندارد.


تبصره:اگر جنس مخالف زن جوان باشد، بهتر است گفت‏وگو با او [هر چند بدون قصد لذت هم باشد] ترك شود.


چت كردن با جنس مخالف و رد و بدل كردن صحبت‏هاى معمولى، چه حكمى دارد؟ در صورتى كه خوف فتنه و كشيده شدن به گناه وجود داشته باشد، جايز نيست.


در ادامه مطالب زير تقديم نگاهتان مي شود:


هرچند ارتباط ايميلي و چت در اينترنت به صورت گفتارى و يا نوشتارى چه با جنس موافق و چه با جنس مخالف، با اين شرط كه از حدود شرعى خارج نشويم (مثلاً براى تبادل نظر يا صله رحم و...) اشكال ندارد؛ اما بايد توجه داشت كه اين موضوع خود تابع برخي ضوابط شرعي و عرفي بوده و به هيچ وجه مطلق نمي باشد.


دانشجوي گرامي،


شما خوب مى‏دانيد که جاذبه بين دو جنس مخالف (زن و مرد) بسيار فراوان است. اين جاذبه و حساسيت به گونه اي است که هر چند فرد بخواهد رعايت مسايل شرعى و عرفى را در ارتباط خود با جنس مخالف بنمايد، اما تمايلات نفسانى و وسوسه‏هاى شيطانى قوى‏تر از آنند كه انسان گرفتار خطرهاى بزرگ نشود. به همين جهت عقل اقتضا مى‏كند انسان خود را در معرض خطرى كه بسيارى از خوش باوران را گرفتار كرده قرار ندهد. توصيه اکيد ما به جوانان و از جمله شما خواهر گرامي اين است که تا حد امکان خود را از قرار گرفتن در موقعيت‌هايي که احتمال وقوع گناه وجود دارد دور نگه داريد.


گاه هواي نفس راهي براي موجه ساختن اين گونه روابط جلوي انسان قرار مي‌دهد مثلا فرد رابطه خود را به عنوان راهنمايي ديگران و ارشاد آنان، و يا گفتگوي علمي و بدون حاشيه، انجام مي‌دهد در حالي که اگر او عمق ذهن خود را کاوش کند خواهد ديد که منظور او چيزي جز رابطه با آنان و گفتگو با آنان و در گامهاي بعدي بهره‌گيري شهواني از اين گفتگو نيست. پس توصيه اکيد ما اين است که تا حد امکان خود را از اينگونه روابط دور نگه داريد.


( يه بار كه از ياهو مسنجر باهاش حرف مي زدم حواسم به صفحه سايت ارشد هم بود ومتوجه شدم هم زمان با من با چند نفر ديگه هم صحبت ميكنه هر چند اين موضوع خيلي برام سخته و توي اين مسايل خيلي حساس و حسودم ولي با اين هم كنار اومدم.) يکبار ديگر اين جمله از نامه تان را با دقت بخوانيد. آيا نامي جز دوستي بر اين ارتباط مي توان گذاشت؟


) نكنه من عاملي براي براي بي قيدشدن بيشتر اون در مسايل دختر و پسر باشم دارم .( چرا به قضيه اين طور نگاه نمي کنيد : ) نکند اين ارتباط باعث بي قيدي من در ارتباط با جنس مخالف شود و قبح اين رابطه را در نظرم از بين ببرد.(


خواهر خوبم قبل از آنکه به فکر نجات ديگران باشيد، به فکر نجات خودتان باشيد و خود را از اين مهلکه که به يقين شيطاني و برخاسته از هواي نفس است نجات دهيد. مطمئن باشيد هيچ راهي براي توجيه اينگونه روابط که يقينا انسان را به تدريج به سوي گناه و فساد سوق خواهد داد وجود ندارد.


بيش از حد به خود اعتماد نداشته باشيد چرا که همين اعتماد بيش از حد به توانايي خود در دوري از گناه، بهترين سلاح شيطان براي گمراه ساختن انسان است. همواره به نفس خود بي‌اعتماد باشيد و به اين شيوه خود را از مکر و کيد شيطان حفظ کنيد.


همانطور که گفته شد ارتباط اينترنتي اگر از حدود شرعي خارج نشويم ايرادي ندارد اما اين امر خود تابع برخي ضوابط شرعي و عرفي بوده و به هيچ وجه مطلق نمي باشد. براي توضيح بيشتر توجه شما را به اين ضوابط جلب مي کنيم:


1. ضابطه شرعي:


از نظر شرعي، زندگي انسان تنها در آن چه مسلما حرام و گناه است خلاصه نمي شود تا فقط با شناسايي آن و با اجتناب از آن، بتوان سلامت رواني و جسماني خود را تضمين کرد، بلکه گاهي لازم است آن چه مقدمات گناه و حرام را نيز فراهم مي کند مورد شناسايي قرار داد و از نزديک شدن به آن گناه قطعي اجتناب کرد. از اين رو در برقراري ارتباط گفتاري يا نوشتاري با جنس مخالف بايد توجه داشت كه هيچ گونه قصد لذت و ترس افتادن به حرام وجود نداشته باشد، ولي اگر اين مساله باعث ترس افتادن به گناه باشد و يا با قصد لذت انجام گيرد و يا باعث علاقه به جنس مخالف شود (که تجربه ثابت کرده اين ارتباط معمولا سرانجام به علاقه منتهي مي شود ) و او را به تدريج به گناه بکشاند حرام است.


گفتني است که همين اندازه که ترس افتادن به گناه در بين باشد اين ارتباط را حرام مي کند هر چند به گناه کشيده نشود. حصوصا اگر دو طرف در سنين جواني باشند و تمايل و علاقه نسبت به جنس مخالف جنبه افراطي پيدا کند و روي يک فرد خاصي متمرکز شود مشکل ساز مي‌گردد و باعث گرفتاري مي‌شود به گونه اي که خواب و خوراک را از انسان مي گيرد و او را از هر کاري باز مي دارد مضافا بر اين که قدرت فکر کردن و انتخاب صحيح را نيز از انسان سلب مي‌کند و فردي که در چنين حالتي قرار بگيرد در معرض آسيب هاي جدي روحي قرار مي گيرد و دچار افت عملکرد در هر کار ديگري که مشغول است مي شود. واقعيت اينست كه بسياري از اين نوع علاقه‏ها برآيند غريزه جنسى است و تأثير اين غريزه چه آگاهانه باشد چه ناآگاهانه بايد به شكلى معقول به كنترل درآيد و با راهكارهاى شرعى و معقول تأمين شده و به سمت و سوئى صحيح هدايت گردد تا به مفاسد و انحرافات زيانبار منجر نشود اما اين تمايلات گر چه در ابتدا به صورت يك گرايش پاك و به صورت رفتارهاى منطقي ، عاطفى، انسانى و معقول جلوه مى‏نمايد ولى اندك اندك تمام ذهن و فضاى انديشه فرد را به خود مشغول مى‏سازند و آنگاه كه دست عقل و انديشه بسته شد ثمره و فوائد صحيح ومعقول اين گرايش‏ها كم كم كاهش پيدا مى‏كند تا آن جا كه موجب ركود فعاليت‏هاى مثبت همانند تحصيل، كار، توليد و... مى‏شود و از جانب ديگر زبانه‏هاى اين آتش به تدريج پر شراره گشته و كار را به آنجا مى‏كشانند كه آدمى را به كمين‏گاه سرنوشتي شوم ره‏سپار مى‏سازد. بنابراين تمام سخن در زندگي تنها در آن چه مسلما حرام و گناه است خلاصه نمي شود تا فقط با شناسايي آن و با اجتناب از آن، سلامت رواني و جسماني خود را تضمين کرد، بلکه گاهي لازم است آن چه مقدمات گناه و حرام را نيز فراهم مي کند مورد شناسايي قرار داد و از نزديک شدن به آن گناه قطعي اجتناب کرد. زمينه هاي گناه گاهي اوقات بسيار حساس و خطرناک است و انسان را به گونه اي نزديک آن مي کند و به تدريج او را به سقوط مي کشاند و زندگي سالم فرد را تخريب مي کند که حتي گاهي خود فرد متوجه نمي شود دليلش هم آن است که به تدريج وارد صحنه گناه مي شود و کسي آن را درک مي کند که از بيرون او را نظاره گر باشد به همين دليل با نگاهي دقيق و از بالا و با اشراف کامل و از دور بايد به تمام مسير و چگونگي عملکردهاي خود نگاه کرد تا خداي نکرده گرفتار گناه و حرام قطعي نشود و زندگي را نبازد.


2.ضابطه عرفي:


علاوه بر ضوابط شرعي، نكته ديگري كه در زندگي انسان و شرعي نمودن آن لازم است مورد توجه قرار گيرد موضع توجه به عرف در شيوه هاي ارتباطات اجتماعي است. از اين منظر بايد دقت شود تا از انجام برخي شيوه ها در برقراري ارتباطات سالم و مشروع نيز كه در نظر عرف پسنديده نيست خودداري نمايد؛ به عنوان نمونه در فرهنگ و عرف جامعه ما اينچنين است كه روابط دو جوان از طريق خانواده ها و از روشهاي مرسوم و علني صورت پذيرد اما استفاده از ارتباطاتي كه جنبه غير علني و مخفيانه دارد خصوصا در مواردي كه دو طرف نامحرم و در سنين جواني باشند و به علاوه چنين ارتباطي از نظر دفعات بيش از حد معمول و رايج صورت پذيرد؛ به هيچ وجه پسنديده نبوده و با ديده شك و ترديد به آن نگريسته مي شود. از اين رو هرچند در صدد دفاع همه جانبه از آن چه كه در فرهنگ و عرف رايج جامعه وجود دارد، نمي باشيم؛ اما بالاخره توجه به عرف صحيح و منطقي يكي از مواردي است كه مورد اهتمام شرع نيز مي باشد، كه لازم است در تنظيم روابط اجتماعي مراعات شود. به همين دليل، توصية اکيد ما اين است که هر چه سريع‌تر به اين روابط خاتمه دهيد و خود را از خطراتي که ممکن است آيندة شما را تهديد ‌کند نجات دهيد.


شما هم با ما موافقيد که پيشگيري بهتر از درمان است. شيطان قدم به قدم جلو مي آيد و از روز اول به انسان پيشنهاد يك خلاف غير اخلاقي را نمي دهد بلکه از موارد كوچك وجزيي كار خود را شروع مي كند. آگاه باشيد که اينترنت به دليل تسهيل ايجاد روابط دوستانه و عاشقانه با سرعت نور، در زمينه هاي جنسي بسيار مورد توجه قرار مي گيرد؛ لذا ممکن است ناخواسته در دام افراد سودجو گرفتار آييد.


خواهر گرامي، شما به عنوان فردي معتقد به موازين ديني ، يقينا بيش از هر کس ديگري به فکر سعادت خود در دنيا و آخرت هستيد و اين بزرگترين سرمايه شما در طول زندگي خواهد بود.


موفق باشيد.