طول زندگی مشترک در ایران کوتاه شده و به کمتر از ۵ سال رسیده است و فقر مهارت‌های جنسی یکی از دلایل این کاهشِ نگران کننده است..

به گزارش فریادگر رئیس سازمان ثبت اسناد و املاک کشور می‌گوید که در سال گذشته ۱۵۱ هزار و۷۶۳ مورد واقعه طلاق در کشور ثبت شده است و از هر پنج ازدواج یک مورد به طلاق منتهی می‌شود. براساس آماری که وی می دهد ایران در سال ۱۳۹۱ حدود هفت درصد افزایش طلاق را تجربه کرده است.

طول زندگی مشترک، کمتر از ۵ سال

یکی از نکات قابل توجه که معمولا در سایه افزایش آمار طلاق کمتر به آن توجه می شود، کاهش طول زندگی مشترک در ایران است.

آمار رسمی از افزایش طلاق زوج‌های جوان بین ۲۰ تا ۲۹ ساله‌ای می گوید که در پنج سال اول زندگی مشترک آنها اتفاق افتاده است.

سازمان ثبت احوال این آمار را تایید کرده و می گوید درصد طلاق در پنج سال اول زندگی برای مردان ۲۰ تا ۲۴ ساله ۴۵ درصد، ۲۵ تا ۲۹ ساله ۵۱.۸ درصد، ۳۰ تا ۳۴ ساله ۵۷ درصد و برای زنان ۱۵ تا ۱۹ ساله ۴۰.۷ درصد، ۲۰ تا ۲۴ ساله ۵۳.۲ درصد و ۲۵ تا ۲۹ ساله ۶۱.۶ درصد است.

مدتی پیش‌تر محمدعلی اسفنانی سخنگوی کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس گفت که «در سال‌های اخیر عمر متوسط زندگی مشترک برخی از زوجین به کمتر از ۶ ماه رسیده و آمار کنونی طلاق زلزله‌ای واقعی در زندگی زوجین است.»

حرف زدن از مشکلات جنسی تابوست

آمار و علائم طلاق نشان می‌دهد که جامعه ایران با یک آسیب جدی احتماعی روبرو است. کارشناسان مسائل اجتماعیهم کمابیش به این موضوع می‌پردازند و دلایلی برای آن ذکر می‌کنند.

عدم شناخت کافی و عجله در تصمیم گیری از نکاتی است که کارشناسان بر روی آن تاکید دارد.

کارشناسان می گویند که بیکاری، توقعات بالای زوجین از یکدیگر، مصرف زدگی، ازدواج در سنین پایین، ارتباطات خیابانی و اعتیاد یکی از زوجین هم منجر به طلاق زودرس می شود. به گفته یک وکیل‌ ناتوانی جنسی، اعتیاد، بیکاری، درآمد پایین و نپرداختن نفقه از سوی شوهر علت اصلی درخواست‌های طلاق در دادگاه‌ها است که متاسفانه پس از دو تا چهار سال زندگی مشترک میان زوجین و بیشتر توسط زوجه اقدام می شود.

نتایج بررسی که حدود دو سال قبل بر روی هزار پرونده طلاق در دادگاه‌های جنوب شرق و شمال غرب تهران صورت گرفته است نشان می‌دهد که فقر مهارت های ارتباطی علت ۴۰ تا ۴۵ درصد طلاق‌هاست. علت دیگر عدم تناسب خصوصیات شخصیتی دختر و پسر است. به طور مثال مرد برون‌گرا نمی تواند با زن درون‌گرا زندگی خوبی داشته باشد. سومین علت اختلافات بالینی افسردگی، اضطراب و وسواس هاست. همچنین علت دیگر مشکلات اقتصادی است.

از سوی دیگر رفتارهای پرخطر مانند اعتیاد و دخالت های والدین از دیگر عوامل طلاق است.مشکلات جنسی زوج‌ها هم نقش مهمی در طلاق دارد. ضعف مهارت ارتباط جنسی قربانی زیادی می‌گیرد، اما به دلایل مختلف از جمله تابو بودنِ اظهارنظر عمومی درباره مسائل جنسی، کمتر به آن پرداخته می‌شود.

کارشناسان خانواده و سلامت جنسی می‌گویند که علت ۳۰ تا ۴۰ درصد طلاق‌ها در ایران مشکلات جنسی است.

در بررسی علل و عوامل طلاق در ایران، مشکلات جنسی مسکوت مانده است، در حالی که حقیقت آن است که بیشتر طلاق‌ها ناشی از ناآگاهی‌های جنسی است.

طبق برخی اظهارنظرها ۲۵ تا ۴۰ درصد مردان و زنان ایرانی از اختلالات توانایی جنسی رنج می‌برند. اختلال توانایی جنسی به عنوان یکی از بیماری‌های شایع جوامع بشری است و در جامعه ایران معمولا به علت شرم و حیا از دید بیماران پنهان و امکان معالجه و درمان آن فراهم نمی‌شود.

خیلی وقت است که زنگ خطر رشد صعودی آمار طلاق توسط مسئولان و کارشناسان به صدا درآمده است. طول زندگی مشترک بیشتر زوج‌هایی که طلاق می گیرند به کمتر از پنج سال رسیده است و این درد دیگری از معضل پدیده طلاق در جامعه ماست