طولانی‌ترین خورشید گرفتگی قرن

مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران گفت : طولانی ترین کسوف قرن ، ۳۱ تیرماه مصادف با سال جهانی نجوم در کشور چین رخ خواهد داد.

“مسعود عتیقی”، در گفت وگو با ایرنا، مدت زمان این خورشید گرفتگی را شش دقیقه و ۳۹ثانیه ذکر کرد و گفت که طولانی ترین زمان در میان اقیانوس آرام یعنی ۲ هزار و ۵۰۰ کیلومتری دور تر از خاک چین در جزایر ژاپن خواهد بود.

وی در خصوص طولانی ترین خورشید گرفتگی قرن۲۱ ،توضیح داد : این کسوف از هند شروع می شود ، نپال و بوتان را طی کرده و پس از گذشت از تبت به چین می رسد .

وی با بیان اینکه این خورشید گرفتگی بطور جزئی در ایران مشاهده خواهد شد ، افزود: هر چند که این کسوف موقعیت مناسبی برای رصد در ایران ندارد اما در اولین لحظات پایداری در شرق و جنوب شرق کشور ، خورشید در حالیکه آخرین بخشهای ماه از جلوی آن خارج می شود طلوع کرده و در افقهای باز امکان رصد بصورت جزئی میسر است.

وی گفت :اگر چه چین دور تر از ایران است و می توانستیم هند را به عنوان مرکزی برای رصد انتخاب کنیم اما به علت وضعیت ابرناکی هوا ،چین موقعیت بهتری دارد، هرچه به شرق چین پیش می رویم مدت زمان گرفت طولانی تر خواهد شد .

مدیرانجمن نجوم آماتوری ایران با اشاره به اعزام یک گروه متخصص ایرانی به منطقه گفت : گروه اعزامی در جایی میان شانگهای و هانگزو مستقر خواهد شد که می تواند زمان ۵ دقیقه و ۵۰ ثانیه کسوف کلی را از این محل رصد نمایند .

قرار است در تیم اعزامی دکتر علی عجب شیری زاده خورشید شناس شهیر ایرانی به همراه مهندس احمد دالکی پدر نجوم آماتوری کشور ، سید عبدالامیر شیرازی دبیر و مسعود عتیقی مدیر انجمن حضور داشته باشند و با استفاده از فیلترها و تجهیزات ویژه این گرفت طولانی را رصد کنند.

به گفته عتیقی همزمان با رصد این خورشید گرفتگی در صورت وجود تجهیزات برای ارتباطات گزارش این رویداد بزرگ قرن را به صورت زنده برای هموطنان ایرانی داخل کشور ارسال خواهیم کرد.

وی گفت :در هر ساروس ( یک دوره خورشید گرفتگی ) ۷۱ بار گرفت خورشید تکرار می شود و با شروع شدن ساروس ۱۳۹ در سال ۲۰۷۹ ،کسوفهای طولانی در مناطق مختلف جهان خواهیم داشت .

مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران ، گفت : در حال حاضر در دوره سارووس ۱۳۶ هستیم و با گرفت امسال در چین ۳۷ خورشید گرفتگی از این ساروس صورت گرفته است؛ این گرفته شامل گرفتهای جزیی، حلقوی و طولانی مدت است که معمولا هر ۱۸ سال یکبار کسوف تکرار می شود.

وی گفت : تا سال ۱۵۲۹ خورشیدی (۲۱۵۰ میلادی )هیچ کسوف ۷ دقیقه ایی نخواهیم داشت ؛امادر ۱۴ تیرماه همان سال یک خورشید گرفتگی طولانی به مدت زمان ۷ دقیقه و ۱۴ ثانیه را رخ خواهد داد که آنهم در ایران قابل رویت نیست.

وی گفت : طولانی ترین کسوف در قرن ۲۲ در سال ۲۱۸۶ میلادی رخ خواهد داد که مدت گرفت آن ۷ دقیقه و ۲۹ ثانیه طول می کشد و در کشور ما نمی توان آن را مشاهده کرد.